«
»

Micke Hinnerson, Under segel

Gå till på Måseskär.

11.10.08 | Comment?

dsc00691.jpg

Tjälleskärsbryggan är det enda stället djupa båtar kan gå till på Måseskär. Hit gick lotsångarna i gott väder vid service & inspektioner. Strömmen forsar vanligtvis igenom med god fart norröver – man behöver sällan akterända! Kalven utanför heter Tjälleskär, kajen följaktligen Tjälleskärsbryggan (eller kanske Källeskär?) Tjälle=strandskata.

 • Klicka i bilderna för förstoring.
 • tjalleskarsbryggan.jpg

  Måseskär hör till de fyrplatser Sjöfartsverket nu vill göra sig kvitt helt. Man vill även släcka den moderna fyren! Redan för 20 år sedan försökte de första gången. Sedan dess sköter Leif Lehman (f.d läkare & ledamot i SSRS styrelse), genom Stiftelsen bevara Måseskär, underhållet av alla byggnader på ön utom den nya plastfyren. Den gamla “Heidenstammaren” är från 1865. Leif & hans vänner hänger i krokig arm & mönjar & skiftar ut stål i ett ständigt pågående projekt. Leif påpekar att “gobbarna” på Käringön anser att det rostar styggt på Käringön, men det är ändå inget emot vad det gör på Måseskär!

  maseskar-med-langeleif_1.jpg

  Långeleif och två gobbar.

  Leif har lyckats att underhålla befintliga hus, bodar, kran & fyrtornet samtidigt som han har byggt upp Oljeboden till museum, byggt ny tvättstuga, förvandlat gamla hönshuset till bastu & uppfört en byggnad som kallas Rescue Station Måseskär!

  have your say

  Add your comment below, or trackback from your own site. Subscribe to these comments.

  Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

  You can use these tags:
  <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  :

  :


  «
  »