«
»

ARNES MINDEDAGBOK, Norge igen

Lotsbåtar med 91 i seglet

01.14.19 | Comment?

Alla lotsbåtar som seglade ut från Portør hade nr 91 och den röda “lodsstripen” som igenkänning i seglet. Minde köptes 1916 av Cristian Clausen för att fungera som lotsbåt åt honom när han tog över efter sin far. Som lots i sjunde raka generationen hade han börjat sin bana som lotsgutt hos sin far Nils Petter. Nils Petter i sin tur avslutade sitt lotsliv genom att ta anställning hos sin son som “lotsgutt” på Minde åren 1916-21.

Det här är inte Minde. Det är Spener. Byggd 1903 hos Sören Olson, Barmen. Beställd av lots Nils Petter Clausen. Spener hade sin tilläggsplats vid Møkra i Portør innan Cristian köpte Minde. Minde ersatte Spener och Cristian ersatte Nils Petter som sjölots 1916.

Spener sedd från lotsutkiken i Portør. Båda bilderna på Spener är tagna av fotograf Anders Beer Wilse 1909 och är hämtade från Norsk Folkemuseum.

 • Klicka i bilderna för förstoring.
 • Lotsen förhalar från fiskebryggan i Kragerø. Bilden är inte daterad men båten är lik Spener och då är det före 1916. Man ser bara en nia i seglet så det kan även vara en båt från någon av de andra lotsplatserna runt Kragerö (90-94). Telemarks Museum. Fotograf är Johan Marius Lyng Olsen. Bilden är beskuren.

  Innan Minde så tragiskt blev lågornas rov i maj 2014 hjälpte jag Ole med det grafiska och återskapade de klassiska siffrorna för seglet. Jag gjorde en skiss på hur det skulle te sig med hjälp av Micke Hinnersons bild.

  Ole tog sen kontakt med Mette på Seilloftet sybrasail i Kråkerøy som utförde det på seglet. Det hade man velat se IRL!

  have your say

  Add your comment below, or trackback from your own site. Subscribe to these comments.

  Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

  You can use these tags:
  <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  :

  :


  «
  »