«

Skagen, Under segel

Hip hip hurra!

01.22.19 | Comment?

Vi fick ett meddelande en kväll sommaren 1986 när vi låg i Skagens hamn. Någon från ett filmbolag undrade om Minde kunde vara statist i en film som just spelades in.

Snabba beslut. Inspelningen skulle ske vid ett badhotell utanför Gammel Skagen på Danmarks oskyddade västkust. Väder och vind verkade bli bra men med läkust, tidvatten och sandrevlar var det mycket att överväga. Spännande! Balder och Kjell gav sig iväg en tidig morgon och hela projektet slutade lyckligt även om filmteamet tyckte Minde skulle ligga lite väl nära stranden. Det var grunt över revlarna…

Balder minns; “Tror att det var folk från filmteamet ombord och hjälpte till att rigga så att Minde skulle kunna komma iväg i tid. Vi hade ett ekolod i Minde som normalt inte fungerade, men plötsligt vaknade det till när vi närmade oss revet så att vi kunde gena innanför bojen och korta resan till västsidan. Det gjorde att vi hann fram innan solnedgången och tagningen. Sedan var vi så nära land att vi satte kölen i sanden några gånger, som tur i mycket gott väder annars hade det kunnat bli spännande scener i filmen!

Vad gäller ekolodet var det sista gången det visade livstecken så på hemresan fick i gå hela vägen ut och runda Skagens revs boj. Sen natt när Kjell och jag var tillbaka i Skagen”.

Stillbild från filmen. Svenska Filminstitutet, Sandrew.
Hip hip hurra!, är en Guldbaggebelönad dansk-norsk-svensk långfilm från 1987, skriven och regisserad av Kjell Grede. Huvudrollerna gjordes av Stellan Skarsgård (P.S. Krøyer), Pia Vieth (Marie Krøyer) och Stefan Sauk (Hugo Alfvén). Filmen handlar om livet i konstnärskolonin i danska Skagen omkring år 1900. /Vikipedia

have your say

Add your comment below, or trackback from your own site. Subscribe to these comments.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

:

:


«