«
»

ARNES MINDEDAGBOK, Mindes första 100 år, Riktigt gamla tider

Bilden av Minde

01.14.19 | Comment?

I vår jakt på Mindes historia har jag trålat i de fotografiska arkiven för att få svar på frågor om hur Minde såg ut som lotsbåt. Tack och lov var hon ofta sedd i Oslo vid Pipersbryggan under slutet av 1920-talet och hela 1930-talet. Där var alltid folk med kamera för att föreviga folklivet runt fiskförsäljningen.

Minde såldes till fiskare efter sin tjänst som lotsbåt 1928. Hon fick registreringen A.1.AS (Askers merkedistrikt). En enkel trålmaskin installerades och kopplades till motorn med ett band ned genom kappluckan, en låg brädgång byggdes akteröver men i övrigt gjordes väldigt lite. Enligt “Förtegnelse over merkepliktige norske fiskefarkoster 1928” hade hon en Rap 15 HK maskin.

Den äldst daterade bilden jag funnit på Minde är denna från Oslo Museum daterad 1927-1930. Bilden är tagen av en okänd person “Vid Piperviksbryggene mot Skansen restaurant”. Minde såldes 1928 så det här är från något av åren efter. Man har burit iland bommen och den långa klyvarbommen liksom storseglet så jag tror bilden är från 1929. Mannen i skepparmössan är ägaren, fiskaren Karl Dahl, hemmahörande i Vettre. Bilden är beskuren.

Koncentrerar vi oss på de detaljer som återstår från tiden som lotsbåt får vi en ganska god bild av hur hon såg ut 1908-1928.

 • Klicka i bilderna för förstoring.
 • Nästa bild på Minde är från ca 1935 vid Pipersvikens fiskebrygga. Rådhusbygget är igång och Anders Beer Wilse, legendarisk norsk fotograf, fångar Minde på bild en solig sommardag. Fiskaren Karl Dahl är ombord i sin skepparmössa. Båten är fortfarande riggad för segling men nu har också gaffeln och focken tagits iland. Norsk Folkemuseum. Bilden är beskuren.

  Rensad ser vi inte så mycket mer av båtens detaljer än på första bilden. Tyvärr döljer brädgången i aktern styrbrunnen och fördäck med eventuellt klyvarbomsbeslag döljer Karl när han rotar runt i en fisklåda.

  Här har fotografen gått några steg närmare och det enda vi ser av Minde är den stående riggen. Karl Dahl skymtar mellan benen på kunderna till vänster när han plockar i en fisklåda, kvinnan verkar ha åsikter om vilken fisk som gäller. Norsk Folkemuseum och fotograf Anders Beer Wilse.

  Minde i Oslo havn. Daterad 1930-1940 enligt Oslobilder men den här bilden är äldre säger jag. Snarare är den från 1928-29 enligt mig. Storseglet är underslaget och löpande rigg är intakt. Fotograf Arbeidermagasinet.

  Den här bilden är då också feldaterad. Norsk Folkemuseum säger 1936. Det är Minde till vänster och det är precis efter 1928 säger jag. Eftersom storseglet är underslaget, det är det aldrig efter detta och röran på däck är inte är fullt så utvecklad som på senare bilder. Så jag tippar på 1928 eller 1929. Fiskelådor täcker styrbrunnen och det karaktäristiska bensinfatet om barbord syns tydligt liksom avgasröret. Anders Beer Wilse är fotografen.

  Alla vill ha fisk! Kommersen är i full gång. Bilden är daterad 1938 hämtad från Oslobilder och Oslo Museum. Fotografen är okänd men bilden ger oss en glimt av styrbrunnen även om den är väl gömd.

  Här, bakom gubben i svarta rocken anas styrbrunnen, så nu vet vi det!

  Ytterligare en bild av den flitige Anders Beer Wilse funnen på Oslo Museum. Högsommar, skepparmössan är på men tröjan har åkt av och Karl Dahl ståtar här i kritstrecksrandig väst. Rådhuset håller på att färdigställas och är snart inflyttningsklart. Minde är fortfarande riggad som Lotsbåt och ser rätt välhållen ut. Tyvärr avslöjas här inga nya detaljer. Sen kommer ju kriget och Minde byggs om till fiskebåt med styrhus och hög fiskebåtsreling. Men det visste vi.

  Ett stort tack till Norska digitala fotoarkiv!

  have your say

  Add your comment below, or trackback from your own site. Subscribe to these comments.

  Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

  You can use these tags:
  <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  :

  :


  «
  »