«
»

Mindes första 100 år

PRESSTOPP! Genombrott i Minde-forskningen

06.12.05 | Comment?

91-an-akter-fran.jpg

Är detta Minde 1909 på Wilses bild? Döm själva.

 • Klicka i bilderna för förstoring.
 • En av Minde.org:s trogna läsare är Edith Thiseth på Kragerø og Skåtöj Historielag. Här följer hon våra seglatser i Mindes historiska farvatten, så att säga.

  Vi hade bett henne titta litet efter Minde i de publikationer hon har tillgång till. För några dagar sedan hörde hon av sig och beklagade att hon inte hittat något om Minde, men att hon ändå skickat en av historielagets årsböcker – den från 1988 – eftersom där fanns en del annat intressant om det tidiga 1900-talets lotsverksamhet i Kragerö med omnejd , dit ju Portör får räknas.

  Idag kom den med posten, tillsammans med ett trevligt brev från Edith:

  “Her finnes jo ikke nettopp det du leter etter…” och “det var morsomt å lese på nettsiden din om turen til Portör. Jeg fortalte det til Grete Clausen også, hun var glad for å lese det. Hennes mann, Kjell Clausen, som var los i Portör og som du var på besök hos, döde for noen år siden. Derfor synes hun det var så fint å lese det du skrev om at du hade snakket med dem da du var der med Minde. Jag skal fortsatt være på utkik etter Minde men det ser ikke ut som om det er noen som husker så mye lenger.”

  Men var det verkligen sant?

  Vi bläddrade litet i boken. Och, plötsligt, där ligger en sköyte med 91 i seglet, på Mindes gamla plats. Den tillhör Petter Clausen, står det i bildtexten. Petter Clausen, det var Christian Klausens far. Christian köpte Minde 1916, enligt vissa källor, när han tillträdde som lots i Portör. Enligt andra, tog han över sin fars båt.

  Om det senare var fallet, är det inte osannolikt att Petter var ägare till Minde 1909. Storleken stämmer. Och båten på bilden har motor installerad (man ser avgasröret), vilket var så pass ovanligt att många äldre vi talat med, särskilt påtalat att Minde utrustats med hjälpmotor.

  Numret i seglet stämmer också. Men det följde förmodligen med lotsplatsen, snarare än båten.

  Å andra sida, akterskeppet verkar litet fylligare än på Minde. Fast det kan ju vara en effekt av kameravinkeln.

  Nå, vad säger vi? Vad tror vi? Är det Minde 1909?

  91-an-i-fonden.jpg

  have your say

  Add your comment below, or trackback from your own site. Subscribe to these comments.

  Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

  You can use these tags:
  <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  :

  :


  «
  »