«
»

ARNES MINDEDAGBOK, Under segel

Ensamma i Smögen

05.30.80 | Comment?

MAJ 1980

800600smogentomt.jpg

Kortsemester i Bohuslän i den tidiga sommaren 1980. Motorn går igen och vi fortsätter vårrustningen under gång i den i det närmaste tomma skärgården. Med ombord är Inger, Kjell, Tulli, Eva Lotta och jag (Arne).

 • Klicka i bilderna för förstoring.
 • 30. Kjell ringde, startmotorn var inte klar men han skulle ordna det under lördagsmorgonen i Långedrag. Jag mötte Eva Lotta på stationen vid fem. Hon hade köpt biljetter så vi hann ta en öl på centralens Pub. Inger och Kjell missade tåget men vi åkte ändå. Vi satt i restaurangvagnen till Hallsberg men sen fick vi platser och vi var sen framme på Knippla kvart i ett. Kjells mor Tulli mötte och vi drack te i salongen, sen sover Eva Lotta och jag i tvåbäddsrummet.

  31. Lördag. Vi vaknade vid nio när Tulli knackade på. Inger hade kommit med en tidig färja och Kjell kommer med den klockan två. Han har ordnat startmotorn i Långedrag. Morgonen ägnade vi åt att städa ur båten och bunkra. Sen meckade vi med startmotorn fram till åtta när Jörgen, som är fastboende på Knippla och motorkunnig, kom och fixade allt på en timme. Vi kunde lämna Knippla vid nio och vi gick till Marstrand. Framme vid halv tolv tog vi en runda i stan bland alla fulla Göteborgare. Sen tillbaka till båten och en korv vid kiosken. Sov vid två.

  Juni 01. Söndag. Marstrand – Smögen. Vi seglade och gick för motor om vartannat. Motorn drog in luft via bränsleslangen men fungerade ändå. Vi gick igenom fina små kanaler, fint väder och allt var ok.

  800600smogenbrygga.jpg

  Framme på kvällen vid nio.

  Vi knöt fast och käkade middag. Dåligt väder i morgon enligt vädret så vi bestämde oss för att ligga still, och försöka olja däcket.

  02. Vi strök däcket vid elva och vädret verkade stabilt så vi strök det en gång till vid tre. Vid fyra började det regna – vad gör man? Ingenting. Vi gjorde några sjömansarbeten på dagen och hade det rätt mysigt. Vi åt och drack gott på kvällen, Inger och Tulli hade varit på systemet. Räkor och vitt vin i Smögen!

  800600ovanlotstrappan.jpg

  Huset ovanför lotstrappan.

  03. Uppe rätt tidigt för avgång vid nio – men vi gick inte förrän efter tio, en gammal dam, lotsfru (Stranne?), som bodde alldeles över lotstrappan där vi lagt till ville visa oss sitt gamla skärgårdshem.

  800600strannes.jpg

  Lotsfrun berättar.

  Iväg tillslut och vädret blev bara bättre, sol från tre och därefter. Sotenkanalen, stilla och lugnt hela dagen. Vi seglade ett tag på eftermiddagen men vid sju dog vinden helt ut. Motorn gick fortfarande med luft i dieseln, vi gick till en liten ö som heter Ramsö i yttersta skärgården.

  800600hamn.jpg

  Väldigt fint!

  Jag gjorde en slitplatta till en av årklykorna och vi var på en brädgård och köpte nytt durkvirke till maskinrummet och en vindmätare.

  800600hamnnara.jpg

  Ramsö hamn.

  04. Ramsö – Strömstad för motor i strålande sol. Kjell hade gjort rent i tanken på morgonen så nu flöt soppan som den skulle. I Strömstad vid tolv, Eva Lotta och jag packade och drog hemåt. De andra fortsatte färden och skulle vara ute en vecka till. Tåget gick halv tre från Strömstad över Uddevalla, sen fick vi byta ett par gånger och var i Stockholm först elva.

  have your say

  Add your comment below, or trackback from your own site. Subscribe to these comments.

  Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

  You can use these tags:
  <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  :

  :


  «
  »