«
»

ARNES MINDEDAGBOK, Skagen

Hem från Skagen

04.25.80 | 1 Comment

APRIL 1980

Båten skulle ju hem också, efter veckorna på Karstensens slip påsken 1980. Det blåste och var mulet, regn i luften och sjön tvärs. Detta efter en sen kväll på stan. Vi offrade rikligt till Neptun.

801231_810101.jpg

Möten på Skagen. Här Skagerack och Kattegatt.

 • Klicka i bilden för förstoring.
 • 25. På fredagseftermiddagen bestämde jag mig för att åka med till Skagen. Vi skulle ha över Minde till Knippla igen. Motorn stod på verkstad i Göteborg och Minde skulle bogseras över Kattegatt efter Petoni. Kjell beställde biljetter åt Inger, Lasse Söderberg sig själv och mig. Vi hann med tåget efter en del missuppfattningar och var i Göteborg vid elva. Vi drack en öl i köket hos Kjells mor Tulli och törnade in vid ett.

  26. Lördag. Uppe tio över åtta, iväg i Taxi till Stena Olssons skepp i hamnen. Vi åt frukost på båten och tog det lugnt. Vi handlade Tax-free och satt ett tag i en blek sol på akterdäck. Framme i Fredrikshamn klockan tolv hade vi missat både anslutningsbussen och tåget till Skagen. Vi tog en Taxi i stället för att sitta och vänta i två timmar. Framme stuvade vi in och Inger, Lasse och Kjell gick till byn för att handla mat. Jag satte igång med att bygga upp babordskojen som revs i samband med att vi bytte spanten och de tre bordgångarna i påsk. Thomas Petrus dök upp på varvet och han hade köpt S. 97 (Christian Berg). Och Ole Jensen kom förbi tillsammans med sin son och vi pratade lite om skylightet han lovat bygga åt oss. Kjell hann inte träffa honom för Ole skulle iväg på nåt. Vi byggde färdigt kojen under dagen, drack några Hof och käkade lunchen (röd korv och potatissallad). Vi jobbade på, drack fler öl och vi var över ett tag och snackade med Thomas båtägargäng på eftermiddagen. Vid sjutiden kom Tulli och Lars, dom hade kommit med färjan på eftermiddagen och bodde på Sjömanhjemmet över natten. Vi klädde om för kvällen och gick till Bodegan och åt tillsammans i ett par timmar, vid halv elva sa vi god natt till Tulli och Lars och gick vidare ut i Skagennatten. Först till Skansen där vi drack öl några timmar. Sen fortsatte vi till Skawbohus för mer öl och fest, vi var kvar till klockan tre. Sen hem till båten i natten.

  27. Söndag. Uppe redan sju, Kjell hade då varit uppe ett tag och vi var alla duktigt bakfulla. Vi plockade ihop och sjöstuvade. Det var mulet och blåste, dock inte för mycket. Vi kopplade båtarna sidledes och drog iväg. Ute i hamnen la vi Minde efter Petoni och lämnade Skagen för den här gången. Underbara Skagen. Tulli och Lars i Petoni, Kjell, Inger, Lasse och jag i Minde. Mindes nya roder var fint och fungerade som det skulle. Väl ute ur hamnbassängen gungade det duktigt från sidan. Det gungade på i ett par timmar, vi försökte äta något efter hand och en brödkant gick ner men när jag sen drack ett glas äppeljuice… Efter det mådde jag i alla fall lite bättre tills vi kom in i ett bälte med krabb sjö utanför angöringen till Göteborg, då var det dags igen. Det regnade duktigt nu och alla var ordentligt nedkylda. Jag såg Lasse, som inte heller var så sjövan böja sig över relingen medan Inger och Kjell som styrde klarade sig bättre. Framme på Knippla omkring klockan fyra, åtta timmar över Kattegatt. Aldrig mer… Ett blekt gäng knöt fast, skyndade på med packningen och hann med färjan, taxi från Björkö in till centralen och vi var på tåget kvart i sju. Vi åt något och sen sov i alla fall jag hela vägen. Framme i Stockholm elva. Jag gick hem genom stan, de andra tog pendeltåget. T-banan strejkade.

  1 Comment

  have your say

  Add your comment below, or trackback from your own site. Subscribe to these comments.

  Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

  You can use these tags:
  <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  :

  :


  «
  »