«
»

Före Skagen, Kjell Fornander

Två misstag och ett förbiseende

05.01.76 | Comment?

En tidig vårdag 1975 var Minde i sjön igen, nu med nytt däck. Det var plötsligt avsevärt mycket mer båt. Även om det ju fortfarande bara var ett tomt skrov, fast nu med tak.

760500torejanne2.jpg

Pikluckan skulle ha varit åt barbord, och pollaren i mitten – inte tvärt om.

Vi insåg genast misstaget. Vår avsikt hade varit att pollaren på fördäck skulle gå upp mitt i båten, medan pikluckan skulle förskjutas cirka 30 centimeter åt barbord. Tore hade gjort tvärt om, kanske på grund av oklara instruktioner.

 • Klicka i bilderna för förstoring.
 • Ett litet misstag kan det tyckas, men följderna har känts – inte minst i ryggen. Pikluckan skulle ha varit förskjuten år barbord, för att ge plats för klyvarbomsbeslaget (där den bakre delen av klyvarbommen vilar i utskjutet läge).

  Nu har vi fått göra klyvarbommen en halvmeter för kort inne på däck, vilket medför att den inte balanserar, utan är alldeles för framtung. Och det har i sin tur medfört att arbetet med att ta klyvarbommen in och ut är onödigt tungt.

  Varje år pratar vi om flytta luckan. Men det som vintern 1975 hade varit en bagatell att fixa, blev, när däcket var lagt, istället ett betydande projekt.

  Det andra misstaget var relingen. Men det är för att vi inte visste bättre. Relingen på lotsbåtar är alltid en bit in på däck. Detta för att den inte skall stöta i och skadas när lotsbåten slår i sidan av det lotssökande fartyget.

  Vi har alltid ångrat att vi inte fick det rätt. Återigen, det hade varit en lätt sak att fixa innan vi la det nya däcket. Nu skulle det vara ett omöjligt stort projekt.

  810905mindedagmar.jpg

  Harald hade som alltid fått det rätt. Dagmar (närmast bryggan) har relingen en bit in på däck. Minde har det inte.

  Och förbiseendet? Det skulle då vara att vi aldrig övervägde att lägga på ytterligare en bordgång, när vi ändå bytte ut alla spanttoppar och däcksbalkar. Tanken slog oss helt enkelt inte förrän långt senare.

  Mindes låga fribord ger hennes vackra linjer, men det är också lågt under däck inombords. För en nära tolv meter lång och fyra meter bred båt är det i sanningens namn litet plats under däck, eftersom vi aldrig riktigt kunnat utnyttja bredden. Ett bord till hade gett en mycket rymligare och bekvämare båt.

  Jag säger inte att vi skulle ha gjort det om vi tänkt på det. Kanske hade linjerna förändrats för mycket, kanske seglingsegenskaperna. Men vi borde åtminstone bett en konstruktör räkna på det. Nu är det naturligtvis helt omöjligt.

  have your say

  Add your comment below, or trackback from your own site. Subscribe to these comments.

  Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

  You can use these tags:
  <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  :

  :


  «
  »