«
»

ARNES MINDEDAGBOK, Skagen

Två nya båtar på varvet i Skagen

06.01.81 | Comment?

AUGUSTI 1980 – Juni 1981

Vi seglade över Minde till Skagen i den tidiga hösten 1980. Kjell behövde henne som bostad under tiden han var med och byggde Atlantica, Kryssarklubbens nya skolfartyg som var beställt på Karstensen´s. Kjell skulle skriva och ta bilderna till boken om bygget och Atlantica kölsträcktes i början på augusti 1980 och hon sjösattes den andra maj 1981. Det var också av andra anledningar praktiskt att ha Minde i Skagen under den här tiden. Renoveringen kunde fortgå under Kjells lediga stunder och vi andra kunde jobba på henne när vi kom över för att titta på kutterbygget. Det var en aktiv period och mycket blev gjort.

810603mindeisjon.jpg

Minde och Atlantica i vattnet på vårkanten 1981.

 • Klicka i bilderna för förstoring.
 • Minde renoveras, Atlantica byggs, Kjell skriver och fotograferar
  för boken om bygget. Alla är i Skagen den här vintern.

  801103mindeskontor.jpg

  Kjell flyttade ombord och han började arbeta med bilderna och anteckningarna till Atlanticaboken…

  800929matpagang.jpg

  …med inredningen och med maten parallellt. Som sagt, det var en aktiv period.

  Augusti. Jag var över i Skagen ett flertal gånger under hösten och arbetet med Minde fortskred. Kjell jobbade med boken om Atlantica men han hann ändå med massor på Minde. I slutet av augusti var den nya köksbänken, spisen och vårt svar på diskbänk, kommoden, på plats. Vi hade också bestämt oss för att öppna genomgången mellan navigationshytten till byssan och bygga en koj till i navhytten. En trång passage men viktig. Med genomgången kan man nå alla utrymmen i båten utan att gå över däck. Kjell har också jobbat ute i sittbrunnen under hösten och planerat utrymmena runt den.

  September. Vi arbetade i sittbrunnen och byggde skott och disponerade de utrymmen som uppstod bakom de nya luckorna. Ingången till navhytten med de gamla kappdörrarna påbörjades med dörrfoder och lucka. Vi öppnade gången mellan navhytt och byssa. Köksinredningen påbörjades med köksbänk och plats för spisen och kommoden, en djup diskho/utslagsvask över ett skåp.

  Oktober. Vidare arbeten i sittbrunn och med inredningen i salongen och byssan.

  801001kjellatlantica.jpg

  Kjell i det som skulle bli Atlantica.

  801101kjellpaatlantica.jpg

  November.Vid den här tiden var det dags att börja bordfylla Atlantica. Kjell är en av ryggarna uppe på ställningen. Ständigt frågande, fotograferande och antecknande.

  December 22. På väg hem från Skagen satt jag med en kaffe och mina anteckningar:

  Vi har gjort mycket på båten den här omgången. Under hösten hade Kjell byggt upp den nya köksinredningen. Kjell och Balder hade gjort durk till sittbrunnen och Kjell har fortsatt med balkar i navhytten. Jag byggde ett skott och gjorde hyllor på toa. Vi slipade upp durkarna i hela båten och lackade dom. Jag tillverkade eklister till runt kojöppningarna och även till skottet bakom toaletten.

  Vidare gjorde jag i ordning lejdaren och det lilla steget under som den står på. Jag fodrade med pärlspont bort under diskhon och även partiet under oljekamin. Luckor till facken under kojerna var påbörjade tidigare och nu monterades dom. Jag satte ihop och gjorde ett ben till det nya matbordet jag tillverkat på min snickarkurs under hösten. Det har ett finurligt system av vridbara stödpinnar som kan lyfta de båda klaffarna individuellt. Och en en meter lång låda.

  Jag hann riva ut drevet mellan de översta borden på styrbordssidan som skall bytas i vinter, Balder hjälpte mig bygga ställning runt båten. Kjell och jag tömde båten på prylar i helgen och vi bar upp barlasten i söndags.

  810100sveavej6.jpg

  Kjell på väg till kneget från Sveavej.

  801128kjellkontorsveavej.jpg

  Kjell på Sveavejkontoret.

  28. Kjell fick låna en lägenhet på Sveavej av varvet. Där bodde han mer bekvämt och även vi. Det var en bra lägenhet med dusch och det var mycket lättare att komma upp på mornarna när vi bodde där. Vi festade en del och åt ute mycket den här omgången. Det har varit många besökare över, först kom Gösta Salin, honom träffade jag redan på färjan till Fredrikshamn. Han hade bil så jag fick skjuts med honom upp till Skagen. Vi festade till en del på kvällen och Gösta berättade långa storys om sin tid som riggare på de stora segelfartygen.

  801121kjellgostasveav.jpg

  Kjell och Gösta pratar båtar.

  801121kjellgostabordet.jpg

  Senare var dom inne på riggdetaljer och sen mer allmänna storys om oljeborrning utanför Brasiliens kust.

  Kjell och jag ute och jiddrade på byn den natten. Gösta åkte hem med åttabåten på morgonen. Vi var ute på lördagen också men inte i samma fart. Balder kom på söndagskvällen och stannade till fredagen, han och Kjell skall försöka få på den nya 7 tum djupare kölen.

  801129virkesjagare.jpg

  Virkesjägare i östra verkstan.

  Kjells far var över på onsdagen och reste på torsdag morgon. Sen kom Lars och Kjells mor Tulli på lördan och åkte igen på söndag morgon. Fyra glada kryssarklubbartjejer hälsade på i lördags då vi gick ut hårt igen efter en informell fest efter middagen hemma hos Kjell.

  Januari 1981. 27/12-6/1. I Danmark firar man inte trettondag. Jag sitter på ett fik på väg hem efter ny Skagensejour och skriver:

  Jag kom ner med nattåget på morgonen den 27/12, mötte Inger och Kjell vid färjan. Vi åkte över och tog bussen, kom fram till Skagen i strålande sol och blå himmel. Framme ställde vi in våra väskor och gick ut för att handla. Jag köpte bröd och öl, Inger och Kjell gick för att köpa middagsmat till helgen. Senare gick Kjell och jag ner till båtarna och kollade. Hela första och andra dagen jobbade vi ingenting med Minde.

  810101lenaronn.jpg

  Smajl!

  Fotograf Johan Rönn och hans fru Lena var på besök och vi umgicks på dagarna, verkligen lyxigt, i Skagen utan att jobba. Men på måndagen började vi arbeta på Minde igen. Inger åkte runt med Johan och Lena den dagen, Kjell och jag jobbade.

  810101ronns.jpg

  Carl Johan och Lena Rönn med Inger på varvet.

  Vi arbetade sen hela perioden med 10-11 timmars arbetsdagar fram till igår den femte. Vi har hann med mycket. Jag gjorde färdigt mitt emot toa med hyllor och verktygsförvaring och det är nästan färdigt i skansen. Där finns nu kojbrädor och under Eriks koj en hylla och en box, tre nya pärlspontsluckor är tillverkade.

  810103cafeterianpahamnen.jpg

  Sextiotalet var alltid nära i Skagen. Vi smet iväg till hamnens cafeteria…

  810105smorebrod.jpg

  …för stora koppar kaffe och smørebrød minst en gång om dan.

  Kjell jobbade akter över i navhytten och gjorde ett fantastiskt snickerijobb, kojbräda och nattdksbord, sjökortsfack och maskinkapp. Två stycken breda, tre centimeter tjocka ekskivor som skall ligga över maskinen, han ljudisolerade dom på undersidan. Vi lackade den nya durken i navhytten och bitarna som Balder och jag gjort under lejden. Passningen på det Kjell har byggt i navigationshytten är väldigt bra. Det jag gjort är mer grovhugget men det passar den inredningsstil (bondkök) vi har i byssa, toa och skans. Det mesta i båten börjar se väldigt bra ut och det känns som det snart är färdigt. Verkstäderna på varvet är fantastiska och när varvet stänger klockan halv fyra har vi tillgång till alla utrymmen helt själva.

  810105ganvag.jpg

  Vi hade nycklar till de flesta vekstäderna på varvet. Och tillgång till alla.

  Vi släcker sällan före tio i verkstäderna. På kvällarna har det sen varit fest så länge Inger varit med, hon åkte hem för några dagar sen och vi hade verkligen kul ett par kvällar och nätter.

  810101ingernyar.jpg

  Inger nyårsfin.

  Nyårsafton var bäst med middag på Brøndum och disco efteråt. Däremellan var det champagne hemma på Sveavej, ett par danska flickor var med och Kjells far och fru, som kommit över för att fira nyår. Danskorna träffade vi på Brøndum, vi och dom trodde vi kunde fira tolvslaget där men dom stängde redan halv tolv så vi blev tvungna att gå vidare. Vi satt kvar ett tag efter tolvslaget och sen gick några av oss bort till discot. Vi dansade och hade kul den natten. Det var några fler festkvällar med god mat hemma, vin och öl och sen utgång. En trevlig vecka, tio dagar.

  Mars 1981. 21-29. Jag var nere i Skagen en vända i slutet på mars. Vi var uppe tidigt på mornarna och jobbade till sent. Vi öppnade upp halva Minde, styrbordssidan den här gången. Nille och Kurt som är med och bygger Atlantica på dagarna, tillverkade nya spant och bordfyllde på kvällar och helger. Vi andra Kjell, Balder och jag (Arne) gjorde fotarbetet och förberedde kvällens eller eftermiddagens arbete under dagarna.

  810323balderflyttar.jpg

  Kjell måste flytta från Sveavej men får låna en annan lägenhet av varvet. Balder med famnen full av saker som skall till Berttelsgaarden.

  810323berttelsgaarden.jpg

  Ingen soffa att krascha på men det här funkar ju också!

  Kjell skulle göra båten sjöklar under påsken så när jag kommer ner nästa gång ligger hon i sjön.

  Maj 21. Minde i sjön igen. Inger och Kjell ordnade det i påskhelgen, ett jättejobb tydligen, fint blev det. Jag var nere en vecka över Kristi Himmelfärd. Kjell och jag byggde färdigt inredningen på styrbordssidan och vi målade hela inredningen 3 gånger med den antikvita färgen vi bestämt. När jag stack hem på söndagen var det bara 2 lager lack kvar att stryka på eken. Vi gjorde i ordning för barlasten, aluminiumprofiler med tjock gummiduk som järnet ska ligga på i facken så våghålen går fria.

  810603kjellballast.jpg

  Juni 03. Barlasten på väg ner igen, alltid lika kul.

  Jag hann också skrapa och lacka fenderbordet och relingsplankan och jag satte dit namnet igen på den nya styrbordssidan. Nu var det bara sittbrunnen kvar att måla, sen skulle vi vara klara för Larvik och sköjtemöte. Kjell flyttade ombord igen den tolfte Juni, Nils Degn ville ha tillbaka sitt gamla hus igen.

  811010atlanticaangorsv.jpg

  Oktober 10. Atlantica levererades till Sverige och kryssarklubben. Jag var ombord på Gratitude och fotograferade för omslaget, Kjell var på Atlantica för att känna hur hon seglade och ta bilder till det sista kapitlet. Efter det hade Kjell och jag hade någta hektiska veckors arbete kvar med boken om bygget. Korrsvängar, provtryck, bokbindarn men till sist levererades boken om Atlantica.

  811115atlanticaboken.jpg

  have your say

  Add your comment below, or trackback from your own site. Subscribe to these comments.

  Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

  You can use these tags:
  <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  :

  :


  «
  »