Minde

About

Under tio år styrde Minde mitt liv. Här är historien.

1978 jobbade Arne Lind och jag tillsammans på tidningen Stockholm City i Stockholm. En dag frågade jag om han hade lust att följa med ut till varvet till helgen. På den vägen är det.

Detta är ingen doktorsavhandling. Det är inget försök att objektivt beskriva restaureringen av Minde. Inte bara Arne och jag var inblandade. De första åren var Janne Engström delägare. Senare, under en kortare tid, var Erik Graffman delägare. Sedan jag flyttade till Tokyo 1987 har Balder Hansson haft hand om båten. De har alla bidragit – inte minst Balder, naturligtvis.

Men det här är min historia. Och Arnes historia. Under de där åren arbetade jag som journalist, och skrev artiklar om Minde så ofta jag lyckades intressera någon tidning för ämnet. Jag är ingen dagboksskrivare, men jag skrev också loggbok varje dag på Minde. Arne gjorde dagboksanteckningar till och från, och båda fotograferade vi.

Midsommar

Vi har länge talat om att vi skulle göra något av detta väldiga material. Men Arne är idag AD på en designbyrå i Stockholm. Själv driver jag en reklambyrå i Tokyo. Vi har familjer och inte lika mycket tid längre – inte som då, när både jobb och familj kom i andra hand.

Så fick vi idéen att göra det i form av en blogg, den mest flexibla publiceringsform man kan tänka sig. Vi har ingen aning om vart det kommer att ta vägen. Men vi kommer nog att hitta en form under resans gång. Kanske leder det till slut till ett annat slags sajt. Kanske leder det till en bok. Till dess gräver vi vidare i våra skrivbordslådor och laddar upp av hjärtats lust.

Projektet i sig har något Minde-aktigt över sig: jag bor i Tokyo, Arne i Stockholm. Sajten administreras tekniskt av Chad Jackson i Sidney (Chad jobbade under några år som Interactive Planner på byrån i Tokyo, innan han sommaren 2004 flyttade tillbaka till Australien). Den är hostad hos Netwood, en ISP som drivs av min bror, Jonas Fornander, i Los Angeles. Vi letar nu bara efter en medarbetare i Afrika också.

Allt material är © Kjell Fornander och Arne Lind